Ocak 29, 2007

Bebek Patikleri

Sevgili Nalan'ın evsahipliği ile hazırlanan 2'nci Örgü Etkinliği için hazırlamış olduğum 2 adet patiği paylaşmak istiyorum.Bloglar arası etkinliklere daha önce katılamadığım için biraz heyecanlı bir süreç yaşadım.Biri beyaz diğeri pembe olmak üzere aynı mantıkla yapılan 2 adet bebek patiği yaptım. Umarım beğenirsiniz. Pembe olanının yapım aşamalarını aşağıda anlattım. Kullanılan malzeme: 100 gr pembe renk bebe yünü Örgü mili numarası : 3 Yapılışı: Örgü miline 51 adet ilmek atarak başlıyoruz. 1 sıra haraşo ördükten sonra, ön yüzünde 25 ilmek haraşo örüyoruz. 26’ncı ilmeği işlemeden önce artırıyor ve 26’ncı ilmeği işliyoruz, tekrar bir kez artırıyoruz. Haraşo devam ederek kalan 25 ilmeği örüyoruz. Arka yüzde yine ilk sıradaki gibi ters örmeye başladıysak ters, düz örmeye başladıysak düz olarak (haraşo örgü temeli) devam ediyoruz. Burun için gereken artırmayı örgünün önyüzünde, 6 kez her sırada 2 ilmek olmak üzere birönce artırılan ilmeği baz alarak artırarak fazladan 12 ilmek elde edene kadar yapıyor ve burun için V şeklinde bir görünüş elde ediyoruz. Burun bittiğinde örgü milindeki ilmek sayımız 51+13=64 oluyor. İkinci etapda taban kenarlarını oluşturmak için ön yüz düz, arka yüz ters olmak üzere 4 sıra örüp, ön yüze gelince iki ilmek beraber örüp, bir ilmek artırıyoruz.sırayı böyle devam ediyoruz. Bu sıranın arka yüzü ters, ön yüzü düz olmak üzere 4 sıra daha örüyoruz. (Bu bölüm patik bitince içerden karşılıklı dikilerek tabanının düzgün olarak durmasını sağlıyor) Üçüncü etapda milde bulunan 64 gözü de lastik örüp (1 ters, 1 yüz olarak) arka yüzünden gördüğünüz şekilde devam ediyorsunuz. Ön yüzünden gelindiğinde ise ters ilmeği yine ters olarak işliyor, düz ilmeği ise bir alt göze batarak yine düz işliyoruz, örgü böyle devam ediyor.10 sıra (arkalı önlü) bu şekilde tamamlanıyor (yalancı selanik denilen bir örgü bu). Dördüncü etapta burun oluşturmak için ön yüzünden 38 ilmek sayarak işlendikten sonra(yalancı selanik) 38’nci ilmekte düz olarak kesip arka yüze dönüyor ve arkadan 13 ilmek lastik işliyoruz ve sonuncu ilmeği de kesiyor, tekrar ön yüze dönüyoruz. Bu işlemlerde kesilecek ilmekler yanda bulunan gözlerden alınarak yapılıyor ve burun sayısı daima 13 ilmek olarak sabit kalıyor. Yeterince büyüttükten sonra burunu 7-8 sıra gibi, boyun kısmına geçiyoruz. Beşinci etapta mildeki tüm gözleri düz örgü olarak tamamlıyor ve kordon geçirmek için eşit aralıklarla delik oluşturuyoruz. (1 kez kesip, 1 kez artırarak) İstediğiniz uzunlukta çorap kısmını düz örgü örüyor ( önyüzü düz, arka yüzü ters olarak) ve 4 sıra haraşo ile tamamlıyorsunuz. Örgü işlemi bitince iç yüzeyinden dikerek patiğimizi bitiriyoruz. Kordonunu hazırlayıp geçiriyor ve istediğiniz süsleri yapıyoruz. Detaylı anlatmaya çalıştığım için uzun oldu, aslında örgü bilenler kolaylıkla anlayabilir.

3 yorum:

renkler dedi ki...

Süper şirin görülüyorlar. Oğluşa hamileyken ne çok patik örmüştüm... Bu sıralar bir bebek daha düşündüğüm için gözüm hep bebek eşyalarında, örgülerde... Bebek battaniyesi yapmayı istiyorum ama fol yok yumurta yok:-)

fazi dedi ki...

Merhaba benım eski degıl eskımeyen dostum...
Tatilden yenı dondum.Öncelıkle geçmiş bayramını kutlar mutlu gunler dılerım....
Patikler çok şeker olmuş..Paylaştıgın için sagol...
Selam ve sevgiler....

meleginmarifetleri dedi ki...

bebek patik tarifiniz çok işime yaradı teşşekkür ederim.
Yıllar önce örmüştüm patik ama bir türlü hatırlayamadım ve sizdeki bu patiği denedim çok güzel oldu sevgilerimle hoşçakal